28 Ağustos 2011 Pazar

RomantikYol

1950'lerden beri tur firmaları tarafından düzenlenen bu tematik güzergah, 355 kilometrelik bir rotadır. Almanya'nın güneyinde Bavaria ve Württemberg bölgelerindedir.
‘Romantik Yol’, masalsı şatoların, heybetli sarayların, dingin göllerin, yemyeşil vadilerin, Ortaçağ kasabalarının ve üzüm bağlarının arasından geçip giderken doyumsuz tatlar sunuyor. İlhamını doğadan ve dingin kır manzaralarından alan 18’inci yüzyılın sanat akımı ‘Romantizm’ bu yolun adının kaynağı. Devrin ressam ve şairlerinin ilham perilerini gizleyen tarihi kaleler, şatolar ve Ortaçağ kasabalarının yanı sıra yemyeşil vadiler, dingin göller ve sisli Alpler de bu romantik yolun durakları arasında.
Münih yakınlarında, Bavyera Alpleri’nin eteklerinde yer alan Füssen ile, Frankfurt yakınlarındaki şarap kenti Würzburg arasında uzanan yol yılda 5 milyon turisti konaklamalı, 2 milyonunu günübirlik kendine çekiyor.
Romantik Yol boyunca, tişörtler, bardaklar, kolyeler, yüzükler ve birçok turistik hediyelik eşya üzerinde rastlayacağınız efsanevi genç kral Ludwig, bu güzergahın en ünlü ancak bir taraftan da en hüzünlü yüzü. Ancak romantizm her zaman peşinden hüznü de sürüklemiyor. Ülkenin güneyinde, Bavyera bölgesinde, Main Nehri’nden Alpler’e uzanan ve tarihi aslında tam yarım asır öncesine dayanan 360 kilometrelik Romantik Yol, yağmurda şemsiyelerinizin altına sığınmak zorunda kaldığınızda bile son derece keyifli bir rota.
Böyle bir güzergah yaratma fikrinin çıkış noktası aslında bir bakıma bir ülkenin kendini temize çıkarma çabasıydı. II. Dünya Savaşı’nın ardından, Almanya’nın kötü şöhretini akıllardan silmek, Nazi terörünün, toplama kamplarının ve silah endüstrisinin dramatik sonuçlarını unutturmak için birkaç kişi 1948 yılında biraraya gelerek Almanya’nın bir başka yüzünü göstermek ister. Daha önce de ülkede seyahat güzergahları vardır ancak bu kez farklı bir Almanya arayışı içindedirler. Örneğin, peri masallarındaki gibi bir Almanya...
Bugün bu turistik yol gerçekten de isminin hakkını veriyor. Almanlar’ın bu yola romantizmi yakıştırmalarının nedeni, ki bunu ilk birkaç gününüzde siz de teslim ediyorsunuz, rotanın üzerinde romantik devrin şairlerinin sevdiği eski kalelerin, şatoların, bozulmamış ortaçağ kasabalarının, vadilerin, ormanların, göllerin, yemyeşil otlakların ve karlı Alpler’in olması... Kuzeyde, içinden Main Nehri’nin geçtiği Würzburg’tan güneyde Alpler’in kapısı Füssen’e kadar irili ufaklı tam 27 kasaba, bu tarih ve kültür güzergahında, ortaçağ romantizminin aynası oluyor...
Rota planlanırken, 2 bin yıllık bir güzergah esas alınmış. Augsburg ile Füssen arasındaki güney bölgede, zaten tarih boyunca Romalılar’a önemli bir askeri ve ticari yol olarak hizmet eden, Roma’yı Augsburg’u bağlayan ’’Via Claudia’’ vardı. Romantik Yol’un kuzey rotası ise ortaçağ ticaret yolu olan Kral Yolu, Reichs-strassen’di. Her iki bölgenin özelliği de, muhteşem doğa manzaralarıyla karşınıza çıkması. Sadece doğa değil göz kamaştırıcı olan; sislerin arasından gökyüzüne uzanan masallara yaraşır şatolar, Riemenschneider, Neumann ve Tiepolo’nun ölümsüz eserleriyle süslenen büyüleyici saraylar, ana yollardan uzak, silme arnavut kaldırımı, adeta zamanın durduğu iyi korunmuş, pırıl pırıl, şirin ve huzurlu ortaçağ kasabaları, birer sanat eseri olan tarihi çeşmelerin etrafında yaşamın sürdüğü eski kent meydanları, mütevazı köylerin ihtişamlı kiliseleri, üçgen çatılı sıradışı evler, tüm kasabayı üzerinden dolaşabileceğiniz surlar, şarap yapımının sürdüğü samimi kasaba restoranlarında yeni tadlar, yerlilerle bira tokuşturabileceğiniz festivaller, coğrafyanın, mimarinin, sanatın ve kültürün tahmininizden de zengin olduğu bu yolun gerçek ruhunu size dolu dolu yaşatıyor.
Adeta bir açık hava müzesi olan Romantik Yol’u, kiralık arabayla ya da özel olarak bu güzergahı yapan bir otobüsle gezebileceğiniz gibi, bisikletle de katedebilirsiniz. Bisiklet rotası 420 kilometre uzunluğunda. Eylül ayından itibaren de bu rotanın 500 kilometrelik bir yürüyüş yolu açılıyor.
Hangi aracı seçerseniz seçin, yol boyunca kulağınız Wagner’de olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder